středa 1. ledna 2020

Zimní dovolená v Luboměři + kandovaná dýně

                              https://ladinblog.blogspot.com/2019/11/lubomer.html

Dělání andělíčku


Spálovský mlýn
Západ slunce v Luboměři 


Kvetoucí kočičky v lednu
Plno hribu
Miluji mech, ráda si ho hladím




Natrhala jsem si okolo vesnice šípky na čaj
Domácí šípkový čaj s medem (od Šmatelků) 


Kandovanou dýni jsem dělala poprvé loni podle Kláry z Co nového na kopci. https://conovehonakopci.cz/2010/12/jak-delame-kandovanou-dyni/
No, ve městě docela opruz. Tady na chalupě, když můžu sušit na kachlákách, to vyjde finančně lépe a je to i zábava

Dýni hokaido ( kterou jsem už měla dlouho doma a ani nedoufala, že bude jedlá) jsem vezla sebou na chalupu. Oloupala jsem ji, nakrájela tuhou část na kostičky a naložila na den co citrónového nálevu. Druhý den jsem dýni přecedila, nechala okapat, prosypala cukrem a nechala zase den odležet. Dýně pustila vodu, do té jsem přidala med a rum a dala mírně vařit. Na kachlákách to bylo na dlouho. Má se vařit do zesklovatění. Pak jsem dala dýni na velký cedník a dala na chvíli okapat. Pak jsem oschlou dýni rozprostřela na pečící papír a dala sušit do otevřené trouby, pak na kamna, trvalo to asi 2 dny, celkem příprava zabrala pět dní. Nakonec jsem obalila v moučkovém cukru - z toho moc nadšená nejsem, ale vypadá to lépe. Doma to všichni jí, takže dávám na blog . . . .
Loni jsem si říkala, co s tím, ale rychle to zmizelo, protože jsem ji dávala do domácích müsli tyčinek a domácích marokánek. Tady nemáme bombony, takže asi proto má dýně obalená v cukru takový úspěch, moc si nefandím, že by jim to zase tak moc chutnalo, znám svoje děti. A nebo se pletu a do jara mám o zábavu vystaráno :-)). Už jsem dělala i kandovanou kůru z bio pomeranče a taky mohu doporučit, kdo peče využije


mamka si dala před vchodové dveře staré mlýnské kameny s netřeskem

Tak tohle je pro mě nejhezčí a nejudrzovanejsi chalupa v Lubomeri od Jany

Žádné komentáře:

Okomentovat