čtvrtek 31. prosince 2020

HLÍVA

                                             Ještě mám za tento rok jeden restík








Z hlivy u nás doma dělám nejčastěji polévku, pak občas paštiku, směs na kuskus nebo přidávám do amolety. Kluci hlivu a hřiby vůbec nejí.


Recept na polévku :

- vanička hlívy

- půl cibule

- sádlo nebo olej nebo přepuštěné máslo

- čerstvá mrkev, petržel, celer na kostičky (hlavně ne mrazenou směs, není to ono)

- 2 menší brambory

- drcený kmín, majoránka, mletá sladká nebo uzená paprika, stroužek česneku a sůl na ochucení ( vše podle chuti, jak má kdo rád) 

- lžička kečupu

- vývar nebo půl kostky masoxu/bujónu

- uvařená slzovka nebo kukuřice ( já a děti nesmíme luštěniny)

- kukuřičný škrob 

Na oleji osmažíme cibulku nakrájenou na kostičky, zalejeme trochou vařící vody a cibulku trochu povaříme. Pak přilijeme vývar asi 0,5l a přidáme nakrájenou hlívu, brambory, zeleninu, koření a vaříme na mírnějším plameni asi 20 min, prostě do změknutí zeleniny. Hlíva zůstane tuhá. Zahustíme asi lžíci škrobu rozmýchaným v troše vody a povaříme do zhoustnutí. Pokud máte domácí houbové koření můžete přidat. Pokud nemáte domácí vývar použijte bezlepkovou kostku masoxu nebo rostlinný bujón. Nakonec na talíři ozdobíme uvařenou slzovkou a nasekanou kadeřavou petrželkou 

https://ladinblog.blogspot.com/2019/08/nas-lesik-houbove-koreni.html?m=0

Recept na kuskus :

- kuskus připravíme podle návodu na obalu ( aha, tak to se omlouvám, třeba na sáčku z Albertu návod není - takže si udělám vývar z bujónu a nasypu do něj asi půl hrnku kuskusu a nechám pod poklicí dojít, nevařím jen pročechrávám, kuskus nabyde. Starší syn má celiakii, takže kuskus nesmí, ale jak byli kluci malí a o jejich autoimunitních onemocněních jsme nevěděli, tak jsem ho dělávala často - moje záchrana, když jsme přišly od doktorů a já potřebovala mít rychle udělaný oběd) 

- vanička hlívy

- jedna čerstvá mrkev a petržel nakrájená na menší hranolky

- paprika na proužky nejlépe červená 

- půl cibule na kostičky

- trochu oleje, sádla 

- provensálské koření 

- sůl 

- a kdo má rád přidá si česnek 

https://www.jimejinak.cz/umite-spravne-pripravit-obiloviny-vetsina-lidi-je-vari-spatne/

Na oleji osmahneme cibulku s hlívou očištěnou a nakrájenou na proužky, pak přidáme zeleninu a koření, sůl a dusíme do změknutí. Pozor mrkev a petržel musí být měkká, ale paprika musí být křupavá, takže ji přidáváme později. Kdo může přidá si hrášek, my nemůžeme dávám sterilizovanou zlatou kukuřici. Dáme si na talíř uvařený kuskus na to směs a nakonec posypeme čerstvými bylinkami.

                                                   Půl hrnku kuskusu = dvě velké porce


https://ladinblog.blogspot.com/2016/07/provensalske-koreni_2.html?m=0://ladinblog.blogspot.com




Žádné komentáře:

Okomentovat