neděle 15. října 2023

Podzim


Tento víkend stál za to  - pátek, sobotu a neděli jsem strávila na zubní pohotovosti, zítra tam mám další kontrolu. Vyplachuji si pusu hřebíčkovým výluhem, chystám se udělat si šalvějovou tinkturu. Mazec nikomu bych to nepřála ani tu bolest ani ty davy zoufalých lidi na pohotovosti v Ostravě a tudíž nekonečné čekání 

I přes čekání na pohotovosti jsme stihli udělat hodně dokončovacích prací na zahradě 



                                                    Sklidila jsem ačokču a hrozno 


Přítel zrušil rezavou konstrukci skleníku, držela se na něm ačokča, takže tu jsem opatrně sundala a pohodila na zem, potřebuji ještě aby mi dozrály semena na příští rok. Na ačokču nedám dopustit, nemá žádné škůdce a roste a roste . . . . 






Konečně jsem dosypala kamínky, už je to hotové tradaaá! Moc se mi to líbí jsem spokojená, snad to teď budou mít slimejši těžší 



Přítel natřel schody, ještě to není hotové, byly hodně rezavé, měl s tím hodně práce. Chtěla jsem je šedé jako dvířka pod chatkou. 


Dnes zlikvidoval komplet rezavou konstrukci skleníku a začal posunovat vyvýšené záhony 





Batáty začaly žloutnout, tak jsem je vytáhla, úroda nic moc ale lepší než loni . Za tu práci a námahu to asi ani nestálo




S těmito květináči na brambory asi spokojená nejsem, drží se v tom voda. Mám na spodu keramzit, ať to můžu lépe vylévat, ale i tak je zemina strašně premočená, budu to muset na příští úrodu batatů vymyslet jinak



                     Původní hrozno, které jsme ,,zdědili,, po původních majitelích, ať dělám co dělám není chuťově dobré, používám ho do pečeného čaje. Budeme mít ještě další dvě - bílé je zasazené od loňska, to ještě neplodilo a další mi dorazí koncem října to bude také fialové. Obě mají být sladké lahodné, už se ně těším



                              Minulý víkend jsem totálně sestříhala žluté maliníky. Tento víkend jsem k nim přisypala hlínu z maxi květináčů po batátech


Konečně dozrávají červené maliny, tyhle jsou nějaké obyč z výprodeje v Hypermarketu. Přezrálé jsou hodně tmavě červené a sladké jako med.  Malinoostružina Clen Coe vůbec nevykvetla



Po tomto víkendu straší s přízemními mrazíky, takže jsem už pomalu začala sklízet lichořeřišnici, aby to nedopadlo jako loni, kdy mě mráz zaskočil a ze dne na den spálil celou úrodu lichořeřišnice. Budu dělat tinkturu. Udělala jsem salát. Budu dělat pesto.

  
                                        Brutnák stihl ještě vykvést, ze samovýsevu


Řapíkatý mangold, vysela jsem ho na poslední chvíli, roste - už ho neohrožují slimejši


                                                                  Klouzek sličný


Šla jsem vynést koš našla jsem houby! Starší syn nesnáší hřiby, smrdí mu to, ten jak mě viděl, že zase něco nesu, tak jen protočil panenky 


Dnes v jednom okamžiku padály kroupy a byla duha




                                       Maliny z Kaufu - za 25Kč kus tak to jsem zvědavá 



                                                                     OSTÁLKY 


                                                                        Konečně kopr



                                                                               Chilli. 
Loni jsem si koupila na Rohlíku chilli papričky a vypěstovala z jejich semínek rostlinky, sklizeň dopadla dobře měla jsem moře různých chilli. Schovala jsem si semínka žlutých chilli a letos vypěstovala krásné sazenice, slimejši mi je ale ožrali a rostlinky se dlouho nemohly vzpamatovat. Tak teď už konečně sklízím a semínka si zase nechám na příští rok


Na rajčata na balkóně jsem si na zkoušku pořídila pěstební poklop, aby byly přes noc ve větším teple a aspoň trochu ještě dozrály, je to zázrak je půlka října a my máme ještě vlastní rajčátka 





Pak choi
Plánuji ho dát do pařeniště až se v něm uvolní místo


Lichořeřišnicový salát
Podle Kamily z Tvořím s přírodou


Recept na 2 větší sklenice pickles :

- velké pekingské zelí omyjeme a nakrájíme na malé kousíčky.
- k němu nastrouháme 4 mrkve
- posolíme. A pozor, tady improvizuji, pokud tedy nechcete zkoušet metodu od oka, můžete zeleninu zvážit a přidat cca 1% soli. Já posolím zhruba a ochutnám, zda je zelenina o malinko slanější než bych chtěla - kvašení to potom dorovná.
- 2 hrsti listů a květů lichořeřišnice omyjeme a nakrájíme přidáme k zelí
- rukou promícháme, lehce prohněteme a necháme 1-2 hodiny, ale i déle odležet. Zelenina pustí šťávu
- znovu prohněteme, tentokrát pořádně, až ze zelí teče šťáva
- nacpeme do čistých sklenic, asi 2 cm pod okraj, šťáva musí být nad zeleninou
- sklenice dáme do pekáčku nebo někam, kde může šťáva vytékat. Do ní dáme jako těžítko skleničku s vodou a přikryjeme čistou utěrkou
- kvasíme 3-5 dní, po 3 dnech zkusíme, zda už je chuť akorát, případně necháme ještě kvasit
- dáme do lednice, kde vydrží několik týdnů


🌂 🎃 Tak hezký podzim 🦔🍄

Žádné komentáře:

Okomentovat