Domácí čokoládu jsem začala dělat proto, protože mladší syn nesmí mléko a v kupovaných čokoládách mléčná složka většinou je a pak starší syn má alergickou reakci na čokoládu. Lentilky a čokoládky na stromeček u něj nepřipadají v úvahu. Reakci má podle toho, kolik se v jeho těle za celý den nasbírá histaminu - stává se, že jeden týden na čokoládový jogurt reaguje hodně a druhý skoro vůbec. Já domů teda čokoládový jogurt nekupuji, ale u babičky spořádá tři najednou. Takže jsem doma začala dělat naši domácí čokoládu, která je pak v lednici a každý si na ní chodí, kdy má chuť. Vezme si kousek a nespořádá třeba celou tabulku čokolády najednou. Kluci mají svoje obrázkové kousíčky a tatínek má rád kustovnici, takže si chodí do misky : - ))
Recept :
60g kakaového másla
20g kokosového oleje ( momentálně mám zbavený pachů a jsem s ním spokojená)
60g kakaového prášku
40g sladidla ( datlový sirup + med)
kdo chce oříšky, semínka, sušené ovoce, drcené kakaové boby, vanilková nebo pomerančová esence
Ve vodní lázni si rozpustíme kakaové máslo a pak přidáme kokosový olej.
Přidáme kakaový prášek a pořád vymícháváme. Vypneme a necháme trochu zchladnout, přidáme sirup a med podle chuti a esence. Vlejeme do formiček nebo do hranaté mísy a ozdobíme oříšky, semínky, sušeným ovocem, kakaovými boby. V míse by měl být asi pečící papír nebo potravinová fólie, ale tu nedávám. Dáme vychladit do ledničky a v lednici také uchováváme. Pokud vezmeme do ruky ihned se topí. Čokoláda je hořká, kluci si už na to zvykli a teď se dožadují ať ji udělám
S výrobou čokolády mi často pomáhá mladší syn
Žádné komentáře:
Okomentovat