čtvrtek 3. října 2019

Domácí čokoláda

Moji první čokoládu jsem začala dělat podle stránek Nasiť svoji duši. Pak jsem vyzkoušela plno receptů podle blogerek, podle knížek, ale vadilo mi, že se čokoláda topí. Nakonec jsem dospěla k názoru, že se topit budou stejně všechny a nemůžu jí dát dětem sebou třeba na výlet a nakonec jsem letos zakotvila na stránkách Svačinky pro Anču a poměr surovin dělám podle tohoto blogu. Někde jsem četla, že se do čokolády nemá dávat med, že chuť medu je výrazná, nejlepší je prý agávový sirup. Jenže když nepřidám do čokolády aspoň lžičku medu, tak mi pak v čokoládě něco chybí a nepomůže ani vanilka ani stavět se hlavu....
Domácí čokoládu jsem začala dělat proto, protože mladší syn nesmí mléko a v kupovaných čokoládách mléčná složka většinou je a pak starší syn má alergickou reakci na čokoládu. Lentilky a čokoládky na stromeček u něj nepřipadají v úvahu. Reakci má podle toho, kolik se v jeho těle za celý den nasbírá histaminu - stává se, že jeden týden na čokoládový jogurt reaguje hodně a druhý skoro vůbec. Já domů teda čokoládový jogurt nekupuji, ale u babičky spořádá tři najednou. Takže jsem doma začala dělat naši domácí čokoládu, která je pak v lednici a každý si na ní chodí, kdy má chuť. Vezme si kousek a nespořádá třeba celou tabulku čokolády najednou. Kluci mají svoje obrázkové kousíčky a tatínek má rád kustovnici, takže si chodí do misky : - ))


Recept :

60g kakaového másla
20g kokosového oleje ( momentálně mám zbavený pachů a jsem s ním spokojená)
60g kakaového prášku
40g sladidla ( datlový sirup + med)
kdo chce oříšky, semínka, sušené ovoce, drcené kakaové boby, vanilková nebo pomerančová esence

Ve vodní lázni si rozpustíme kakaové máslo a pak přidáme kokosový olej.
Přidáme kakaový prášek a pořád vymícháváme. Vypneme a necháme trochu zchladnout, přidáme sirup a med podle chuti a esence. Vlejeme do formiček nebo do hranaté mísy a ozdobíme oříšky, semínky, sušeným ovocem, kakaovými boby. V míse by měl být asi pečící papír nebo potravinová fólie, ale tu nedávám. Dáme vychladit do ledničky a v lednici také uchováváme. Pokud vezmeme do ruky ihned se topí. Čokoláda je hořká, kluci si už na to zvykli a teď se dožadují ať  ji udělám













S výrobou čokolády mi často pomáhá mladší syn




 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat