Poprvé jsem zkoušela si udělat vlastní domácí ocet s jarními květy - asi se mi to nepovedlo, tak to smrdí, že jsem to přesunula na balkon.
Na Facebooku najdete pod FERMENTUJEME
Čistou sklenici naplníme květinami, které lehce zatlačíme, vložíme omyté a nakrájené jablko. Podle velikosti sklenice vložíme celé jablko nebo půlku. Sklenici zalijeme zchladlou převařenou vodou s cukrem (na litr dáme 4-5 lžic cukru). Nalijte tolik vody, aby všechny kytky a jablko byly pod vodou. Vodu nenaléváme až po okraj, necháme trochu prostoru, protože se bude tvořit pěna a obsah se bude zvedat. Nádobu překryjeme kouskem plátna a zagumičkujeme, každý den pak 2-3 krát denně zamícháme. Po 2 týdnech obsah sklenice opadne. Je to znamení ze ocet můžeme slít přes plátno a pak tekutinu zase přelijeme do čisté nádoby, přikryjeme platném a necháme ať octovatí. Občas zamícháme. Po cca 2-3 týdnech ocet slijeme do láhve a uložíme někde v chladu a temnu.
Dělám si teď tedy jednodušší fialkový ocet. Dělá se z jablečného, ale mi jablečný moc hezky nevonní, kupuji si bílý vinný.
https://www.jimejinak.cz/fialkovy-ocet-do-jidla-i-na-telo/
Letos zase chodím na medvěda, já si sbírám a kluci si opodál hrají a stavějí hráz. Venku jsme vždycky spíše dopoledne a nebo hned po obědě, když není moc lidí, odpoledne je tu všude strašně moc lidí.
Letos jsem také poprvé udělala medvědí česnek v přepuštěném másle. Moc mi to chutná, snědla bych to hned jen tak na lžíci.
Potřebujeme :
1 kostka másla
hodně medvědího česneku
sůl
Přepustíme si máslo a hlavně dobře vyčistíme, necháme zchladnout a pomixujeme s medvědím česnekem a solí. Vše podle chuti. Já ji teda udělala slanší, aby déle vydržela a na vrch jsem nalila ještě olej a skladuji pastu v lednici, aby vydržela co nejdéle.
Letos si také poprvé suším medvědí česnek a absolutně nevím jak ho budu skladovat, ještě musím na něj něco vymyslet
Loni jsem trávila Velikonoce s mladším synem v nemocnici, letos všichni v celorepublikové karanténě.... Díky vymoženostem moderní doby zvládáme školu - oba kluci u svého notebooku, každý v jiné místnosti, ať se neruší - škola posílá hodně učení a opakování na PC. S mladším synem máme ještě kroužek Veselá angličtina online
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/v-karantene-vencil-ovci-dostal-pokutu-a-neni-zdaleka-sam-40320871#seq_no=4&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart&dop_req_id=DLtSgUKxSDT-202004171853&source=article-detail
Moje první bezlepkové perníčky - z Jizerky a jsou tvrdé. Další osvědčený recept, co mi osobně nechutnal, syn byl ale šťastný, protože perníčky miluje a všechno snědl do posledního drobečku.
Mladší syn chtěl malovat vajíčka - mu říkám vajca malují holky, byl neodbytný, tak jsme nasbírali kamínky, vyznačila jsem mu tam vajíčka a že si je má vymalovat. no vzal to malování vajec po svém. takže jsem naklusala do obchodu a koupila bílá vejce a šlo se tedy malovat opravdická velikonoční vejce
Už se nemůžu dočkat až bude teplo. Postupně vysévám permasemínka.
A hlavně lichořeřišnici, tu jsme s mladším synem futrovali i v zime
Bezlepkové pečení - se rovná - moje mučení. Hodně se toho nedá jíst a končí to v koši ať už ,,osvědčené recepty,, z netu nebo kupované směsi. Tady mám vyfocený jen zlomek toho, je to fakt hrůza.
https://gluten-free-alchemy.tumblr.com/
Koupila jsem si mlýnek na kávu, abych si v něm mohla mlýt sama zrníčka a semínka a zkusím to ještě jinak. Už jsem z toho fakt nešťastná. Chci aby jídlo dobře chutnalo, nechci dělat nějaké kompromisy, aby se ,,něco, zpatlalo, aby bylo co jíst....
Vyzkoušela jsem skoro všechno světlé pečivo od Scharu a nejvíce chutnají synovi minibagetky, dají se jíst na slano i na sladko, chutnají jako briošky. Stojí hodně, ale než si najdu svůj osvědčený recept, tak hold budu muset kupovat zatím draze....
Žádné komentáře:
Okomentovat