středa 29. července 2020

Pohankové palačinky

 
Pohankové palačinky jsem dělala hodně před 25 lety a spíše na slano. Nevím čím to bylo, ale byly jiné než dnes. Lepší. Několik let jsem je pak nedělala a teď, když starší syn má celiakii, jsem je zase chtěla začít připravovat. Jenže se nedaří. Vyzkoušela jsem plno receptů, různá mléka, poměr vajec ale prostě to už není ono jako kdysy. Tento recept se u mne ustálil, je v něm rum a citrónová kůra, i když pohanková mouka má dost specifickou chuť a tyhle dvě složky chuťově přebije. Jahůdky jsou z naší balkónové zahrádky - na ozdobu pamlsků to bohatě stačí

Recept:
- 2 vejce
- 300 ml rostlinného mléka (tady dávám mandlové - těch jsem také vyzkoušela plno, nekupovat s karagenem) 
- 130 g hladké pohankové mouky (určitě ne celozrnnou) 
- půl lžičky citr. kůry
- 2 lžíce rumu
- tuk na pomazání pánve
Smícháme, necháme ustát, klidně i přes noc v lednici, pak ale asi trochu naředit. Jo a špetka soli. Píšu to z hlavy snad jsem na nic nezapomněla. Smažila jsem na ghí, to mi přítel říkal, že po byte je mlha jestli jsem se nezbláznila, tak smažím na trošce kokosového oleje. Mažu marmeládou, dám bezlaktózovou šlehačku a kluci si sami nastříkají datlový sirup, který milují. 
Zkoušela jsem i bezlepkové palačinky z různých mouk a semen, banánu, protejnu. Zatím hrůza. Ty dole jsou z proteinu a nechutnalo mi to. Protejny uz mam 3 ( rýžový, mandlový a konopný) a zatim s tim moc neumím pracovat.... 


 







Žádné komentáře:

Okomentovat