Tento rok jsem vyzkoušela hodně likérů. Tady jsou publikace, které se mi moc líbí a blíží se čas vánoční - ještě toho budu hodně zkoušet.....
Nadšená jsem z mátového - to je i taková medicína:-)) minule jsem dala část medu, část třtinového cukru a část kandisu
Recept:
Nasekanou čerstvou mátu (dávám ji hodně co zrovna mám-někde píší třeba 8 snítek, ale to je podle mě málo, dáme tolik máty, aby bylo vše ponořené a nic nevyčuhovalo) dáme do sklenice se širokým hrdlem, zalijeme aspoň 40 procentním alkoholem (já mám švestkovici), uzavřeme a necháme měsíc louhovat i déle (já většinou ztratím pojem o čase a louhuji déle...
Pak mátový výluh přefiltrujeme a přilijeme vychladlý cukerný roztok, promícháme a slijeme do ozdobné lahve.
Mátový likér používáme při nadýmání, nechutenství a obtížích se žaludkem
Na 1/2 litru vody dáme 400 g třtinového cukru a svaříme na sirup, alkoholu potřebujeme 1 litr. Pokud dáme med, tak nevaříme, aby se nezhodnotily cenné látky, můžeme ho přimíchat do vlažného cukerného sirupu, aby se nám dobře rozpustil
Tak tady se mi louhuje máta v 1,5 litru švestkovice
Žádné komentáře:
Okomentovat