pondělí 24. dubna 2023

Pampelišková šťáva/sirup - Smetánka lékařská

                    Tento víkend rozkvetly sluníčka, tak jsem vyrazila s košíkem na sběr


Udělala jsem dvě láhve pampeliškové šťávy a pro sebe dvě láhve šťávy pampeliškové s kopřivou. Kluci to moc nechtějí, mají radši husté červené šťávy. Takže si ještě musí počkat až dozraje rybíz . . . 



Svařím si litr vody, do něj vhodím asi tak mísu květů a nechám přes noc macerovat/louhovat.
Druhý den přecedím, vymačkám květy a do tekutiny nasypu kilo cukru a půl lžičky kys. citronové a na mírném plameni nechám vařit do zhoustnutí. Ke konci přidám šťávu z půl citronu, kdo chce kyselejší dá citronu více. Zahřívám do max. 80°C a nalévám do vymytých a vyhřátých lahví, které by se měly pak položit ( jo a kdo chce může přidat čerstvý zázvor a nebo vanilku, tu jsem dala já)

Sirupu si dělám malé množství, pokud vím, že ho nespotřebuji hned, zalévám špunt voskem, aby se tam nedostal vzduch

Pampeliškový sirup s kopřivou - postupuji stejně








Mám úchylku pro pletené košíky, mám jich asi 7

Žádné komentáře:

Okomentovat