Na recept jsem poprvé narazila na Facebooku u Pan a Paní Greenovi. Na netu jsem si pak našla plno receptů a doporučení, postupů. Já jsem vyzkoušela 3 druhy olejů, bezlaktozové máslo s vejcem i bez vejce. Nakonec jsem svůj recept upravila a používám takhle - vše od ruky odhadem......
Letní proto, že jáhly ochlazují (pohanka zahřívá), já jej začala dělat na jaře, proto ty fialky...
P. S. TAK JSEM TAKÉ NAŠLA ŽE JÁHLY JSOU ZAHŘÍVACÍ POTRAVINA A NEBO TAKY NEUTRÁLNÍ. NO TAK PAK SE V TOM VYZNEJ. .. PROJELA JSEM PLNO BLOGU A TAK NEVÍM KAM JÁHLY STOPROCENTNĚ ZAŘADIT, JÁ SAMA TO NEVÍM, JEN JSEM SE TO DOČETLA. PRAVDA ALE JE, ŽE NA JÁHLY S OVOCEM V ZIMĚ CHUŤ OPRAVDU NEMÁM. .......
RECEPT :
půl sáčku jáhel
voda + 200 ml rostlinného mléka (já používám ovesné mléko nebo smetanu)
lžíce kokosového oleje + na vymazání formy
2 čerstvá oloupaná jablka
malá sklenička marmelády nebo džemu nebo povidel
kokos na vysypání formy
med nebo sirup
skořice (zapomněla jsem napsat pomerančovou kůru)
špetku soli
Jáhly pořádně spaříme, propláchneme a uvaříme v mírně slané vodě, pak přidáme rostlinné mléko a uvaříme si na kaši-já mám radši tvrší jáhly ne úplně rozblemclé, přidáme kokosový olej, necháme vychladnout, vmícháme sladidlo, skořici. Půlku jáhel dáme na dno kulaté formy, potřeme marmeládnou, dáme nahrubo nastrouhané jablka, dáme zase vrstvu jáhel, hezky pomocí mokré ruky uhladíme a dáme péci na 180. Já nepeču moc dlouho max 30 min, nechci mít kůrčičku, to nám moc nechutná. Dezert/koláč jíme vidličkou. Vůbec zde nepoužívám bílý cukr ani moučkový na posypání - kdo chce může si posypat pro efekt slabě sušeným bezlaktózovým mlékem místo cukru...nebo cik cak polít hořkou čokoládou
P.S. Mi jáhly strašně smrdí, takže je vařím a proplachuji několikrát |
A tohle se mi moc líbí...
http://zamestemulesa.blogspot.com/2019/06/soutez-v-koseni-travy.htmlKrásná knížka, kapary jsem letos zkoušela poprvé, ale z medvědího česneku |
Žádné komentáře:
Okomentovat