Tak tohle je moje chlupatá jablečná máta. Morče jí má rádo, normální klasickou hladkolistou mátu nechce.
Tinkturu dělám ze všech druhů máty co mám právě doma - marockou, klasickou, jablečnou, mochito, loni jsem měla i čokoládovou.
Na tinkturu mátu omyju, nechám oschnout a naložím do 42 procentní vodky. Nechám louhovat asi měsíc, protřepávám, ale dávám si pozor, aby ani kousíček rostliny nevyčuhoval, aby nezačal plesnivět. Tohle je i základ pro mátový likér. Tento postup je stejný i pro kontryhel.
Tady jsem nechala mátu zavadnout a jdu ji sušit na čajDělám si ještě tinkturu z netýkavky a lichořeřišnice
https://ladinblog.blogspot.com/2018/07/tinktura-z-netykavky.html
Zkusila jsem Žitnou 38 procent a Božkov bílý rum 30 procent, Vodka 42 mi ale vyhovuje nejvíce. Konzumní potravinářský líh teda na louhování nepoužívám.
Žádné komentáře:
Okomentovat