pátek 9. června 2023

Nanuková a zmrzlinová sezóna začala

 


Hledala jsem alternativu při bezlaktózové dietě, čím nahradit tvaroh nebo smetanu. Když jsem teď uviděla v obchodě novinku - sušený bílek, jsem si říkala, že to zkusím. Jmenuje se to spoom. Jen jestli to ty moje frfni budou jíst . . . .(protože jsou moje děti alergici, dlouho jsem nechtěla bílek použít, tohle se prý dělávalo kdysi běžně vyšlehal se čerstvý bílek s čerstvými jahodami, jenže já bych si tohle nelajzla jim dát)


Recept na sorbet: 
2ks
 našlehaný bílek podle návodu na obale, do toho opatrně vmícháme 
200
 g moučkového cukru nebo jiné sladidlo podle chuti (dala jsem ještě k tomu trošku datlového sirupu), přidáme opatrně 
300
 g rozmixované jahody nebo ovoce ze své zahrádky, 2 lžíce citrónové šťávy. Ovoce může povařit v troše vody a pak přepasírovat - já to tak udělala, abych neměla v ovocném pyré zrníčka. Dáme zamrazit

                              Na naší zahrádce jsou teď k mání stáleplodící jahody, rebarbora a zimolez. Brzo dozrají rybízy. Žluté maliny ještě nezačaly kvést. Červené teprve lezou ze země a černá si taky dává na čas. malinoostružina kvete jak vzteklá už několik týdnů. Takže pak bude více ovoce na tvoření

A mladší syn říkal, že mu spoom chutná. tak hurá 🎉




Plody zimolezu jsou v květnu dost kyselé, jsem si říkala, že je nechám ještě dozrát, jenže teď v půlce června se jich stačí jen málo dotknout a už opadají. Je to jako s olivama - buď si člověk zvykne a nakonec mu to chutná a nebo tento plod nemusí nikdy . . .  



Žádné komentáře:

Okomentovat