sobota 2. července 2016
Bazalkový olej
Bazalkový olej je další letní záležitost - používám ho hlavně na šopský salát, který dělávám já. Bruschetty a caprese u nás doma připravuje většinou přítel. Olej dělávám opět v malém množství z čerstvé bazalky.
Rajčata přes zimu moc nejím, takže přes léto, kdy jsou k dostání zralá a chutná rajčata se ochucený bazalkový olej využije skoro každý den....
Receptů na internetu je spousta, ale já dělám klasiku - omytou a pořádně osušenou bazalku si nastříhám na kousky, ty vložím do suché čisté skleničky, přidám špetku soli a zaleji extra panenským olivovým olejem. Bazalka musí být celá ponořená, nic nesmí vyčuhovat, aby nezačala bylinka plesnivět a nebo se olej nějak nezakalil a nezkazil. Bylinka se má v oleji 14 dní louhovat na chladném tmavém místě a když si vzpomeneme, tak protřepáváme. Pak se olej přecedí a měl by se co nejdříve spotřebovat. Pokud ho chceme někomu dát jako dárek, tak dáme do oleje čerstvé lístky bazalky na ozdobu. Já ho mám schovaný v lednici, kde mi olej sice ztuhne, ale když vím, že ho budu potřebovat, tak si ho předem vytáhnu. Používáme řecký olivový olej, zdá se nám jemnější než španělský
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat