pátek 14. října 2016

Domácí polévkové koření typu Podravka nebo Vegeta



Polévkové koření jsem zkusila udělat poprvé loni v zimě. Recept mě totiž oslovil u Levandulky Rozmarýnové a pak jsem začala hledat a našla jsem i recept u Kuchařky ze Svatojánu. Zeleninu, natě, koření a bylinky jsem sušila postupně po troškách na topení - nechtěla jsem to sušit v troubě - na topení mám aspoň přehled co se děje a můžu kdykoliv jdu kolem tak prohrábnout a načechrat a zkontrolovat stav sušení. Akorád kluci jsou nenechavci a člověk je musí od toho pořád odhánět, ať tácky neshodí a nasušený poklad nevysypou...




Základ je:

půl velkého oloupaného celeru
3 velké a nebo 4 malé oloupané mrkve
2 velké oloupané pastiňáky/petržele
Natě:
zelená celerová, zelená pórková, česneková, cibulová, pak pažitka
Pak:
tymián, libeček, pokud máme tak medvědí česnek

Zeleniny nastrouháme nahrubo na struhadle, ostatní jenmě nakrájíme a vše pořádně usušíme a shromaždujeme. Až máme vše co jsme si chtěli do polévkového koření dát, tak směs pořádně pomixujeme a snažíme se neodrovnat si mixér:-))



Z původního množství co bylo v čerstvém stavu nám najednou zbude jen hrstka. Přidáme sůl - poměr asi tak 1:3. Pak přídáme 1.5 polévkové lžíce Lahůdkového droždí ( neaktivní pivovarské kvasnice) zase chvíli pomixujeme a nakonec asi lžičku kurkumy.
Nedávám sušenou cibuli a ani česnek, když mám tak jen jejich sušené natě.
Nedávám kopr, dobromysl, oregáno, majoránku a ani bršlici a ani nať z mrkve. Žádný kmín a hlavně žádný černý pepř! A kopřivu při HIT už vůbec ne......

U medvědího česneku a libečku se prý vitamíny sušením znehodnocují a mně osobně chutnají čerstvé, ale kde člověk v zimě vezme krásný čerstvý libeček? Něco málo mám uschováno v mrazáku. Na polévkové koření si ale myslím, že tyhle dvě královny můžeme klidně použít


http://www.vegmania.cz/clanky/8-tipu-kde-pouzit-lahudkove-drozdi


Žádné komentáře:

Okomentovat