Sirup ze šalvěje jsem dělala letos poprvé. Měla jsem na balkoně 4 kusy rostlinek a postupně jsem zkoušela různé recepty a postupy.
První inspirace byla na blogu U nás na kopečku
Šalvěj působí antivirově, antisepticky, antibakteriálně. Pozor - šalvěj obsahuje silici thujon, která je ve větším množství pro tělo jedovatá - takže užíváme jen po dobu problémů nikoliv dlouhodobě. Nevhodná pro epileptiky. Sirup používám do čaje, když doma řádí nějaké nachlazení a nebo pobolívání v krku
Nakonec ho dělám já takhle:
čerstvé lístky šalvěje klidně i stonek - čím více tím lépe
1 citrón
250g bílého cukru
250g třtinového cukru
600 ml vody
Citrón oloupeme a zbavíme bílých blan a pecek jak jen to jde nejvíce - kvůli hořkosti.
Svaříme si vodu s cukry na sirup.
Šalvěj si nastříháme na malé kousky a nůžky nebo nůž ihned omyjeme - barví.
Do svařeného sirupu dáme na chvíli šalvěj, ale nevaříme!! Stáhneme plamen. Pak vypneme a vymačkáme citrón a vhodíme ho do sirupu a necháme ještě louhovat. Dáme do lednice odstát do druhého dne. Pak přecedíme, trochu zahřejeme a plníme do lahví. Uchováváme v lednici a spotřebujeme co nejdříve. Někde jsem četla, že zrovna šalvěj by se měla vařit nejméně 2 minuty.
Opět tip na knihu
Žádné komentáře:
Okomentovat