https://csop-alces.webnode.cz/
Violka vonná
Pozor nezaměnit s Kopytníkem evropským
Všichni určite znají fialku kandovanou v bílku s cukrem. to jsem také zkoušela. Poslední roky se peru se sirupem - zatím neúspěšně už jsem vyzkoušela plno receptů a zatím m i žádný nesedl
Kopřiva dvoudomá
Všichni znají jako součást velikonoční nádivky. Při HIT se kopřiva nesmí obsahuje histamin.
Než se použije, musí se spařit vařící vodou, aby nežáhala. Používá se na domácí magi, špenát, polévku, pesto adt - jen vrcholové lístky
Pak na jarní očistnou kůru se pije čaj. Může se dát i do smoothie
Letos poprvé jsem si nasbírala a nasušila
Plicník lékařský a asi Plicník tmavý
používá se při plicních nemocech - zkusím přidat do směsi na astma. Mladé šťavnaté lístečky se používají do pomazánky, to jsem ještě nezkoušela. Když jsem plicníky sušila v kuchyni na stole, tak si starší syn stěžoval, že mu to smrdí jako rajče. No nevím
Zkouším i sirup z máty a meduňky - zatím jsou bylinky kupované - nějak pořád nemůžu přijít na poměry tak abych byla se sirupem spokojená
Takže pořád bylinkuji :-))
Žádné komentáře:
Okomentovat