Na tenhle recept se chystám už dloooouho, že ho sem dám, jenže bud´mi zmizely fotky, nebo nešel PC nebo pořád něco, jsem si říkala, že to už snad bude prokletí. Když jsem obhlížela nett, tak cuketovou polévku mají na svém blogu skoro všichni a polévka je tak jednoduchá, že snad mě nikdo neřekne, že recept je jeho. Já dělala kdysy, když jsem nevěděla, že mladší syn nesmí mléko polévku trochu jinak, ale teď se to ustálilo takto :
2 oloupané a omyté cukety
půl cibule
2 stroužky česneku bez srdíčka
olej nebo sádlo, sůl,
a teď buď kari koření nebo kurkuma + koriandr, nové koření
bezlaktozové mléko nebo rostlinné mléko ( rýžové, mandlové, ovesné)
trocha vody
kdo má rád tak může použít zeleninový bujon nebo domácí koření do polévky
Nejprve si na troše oleje/sádla osklovatíme půl cibule nakrájené na kostičky. Pak podlijeme troškou vody a vaříme, pak přidáme na kousky nakrájenou cuketu a přikryjeme poklicí a vaříme - nesmí tam vody být moc, opravdu jen trochu, aby se cuketa spíše dusila. Když se nám zdá cuketa měkká, přihodíme česnek (nebo trochu pasty z medvědího česneku) a už nevaříme, až hrnec trochu zchladne, pomixujeme dohladka. Dáme znova vařit - přilijeme mléko jaké zrovna máme - já si oblíbila ovesný nápoj, přidáme sůl, koření, nové koření a chvíli vaříme, pozor prská....
A to je vše. Teď už jen nazdobit - já mám ráda opražené slunečnicové semínko, mladší syn má rád křepelčí vejce a starší syn miluje šunku a pažitku. Takže někdy, když dělám polévku i 2x týdně, když je nadúroda cuket, tak jeden den dám do polévky to co jsem vypsala a někdy dám k tomu pečivo, kluci to mají ale nejraději jen tak holé a nasypou si do polévky spousty bezlaktózových kuliček. Protože v polévce není brambor, dá se v pohodě zamrazit.
Přítelova matka jednou tuhle polévku uvařila, ale nechala cukety se slupkou a dala do polévky velké kusy zeleniny - papriky atd. no a klobásu - vypadalo to moc hezky, ale kluci to nechtěli jíst.
Myslím si, že každý si polévku udělá tak, jak má co rád.....
Když jsem s touhle polévkou kdys začínala, dávala jsem máslo a olivový olej půl na půl. Olivový olej jsem ale postupně vypustila, aby polévka nebyla hořká. Veliký pozor!!!! si také musíme dávat na samotnou cuketu, asi 2x se mi stalo, že byla hořká - já si to nezkontrolovala - a pak jsem musela celou polévku vylít. Také jsem kdys dávala celý česnek a nic neřešila-od někoho jsem se dozvěděla, že srdíčko česneku nedělá dobře na žaludek, tak už srdíčko raději vždy vydělávám ven
Tak to je asi vše - dobrou chuť...…
Žádné komentáře:
Okomentovat