čtvrtek 8. prosince 2022

Bezlepkové perníčky

               Konečně jsem našla recept na dobré perníčky. Moc děkuji Bez lepku neznamená bez chuti



(dala jsem formičky na pracny na noc do sody, aby se vyčistily a ráno jsem našla do černa vyžranou naši dřevěnou pracovní desku, protože mi voda se sodou trochu vytekla a já si toho nevšimla, takže bacha, soda dobrý sluha, ale musí se hlídat)

Uděláme těsto a necháme v lednici jeden den rozležet. Válela jsem potravinovou folií, abych nemusela podsypávat moc mouky. Vytlačované tvary se nafouknou, ale já neumím polevou hezky zdobit, takže čokoláda a vytlačování to u nás jistí. Syn nemá rád slepované perníčky marmeládou , i když jsou pak měkčí. Pokud nemáte ve svém koření sušenou pomerančovou kůru, tak ji tam přidejte, měla by tam být. Pečení není možná ani těch 10min, záleží na typu trouby, pokud se přepečou, budou tvrdé 



Těsto nejprve vypadá, že je suché, že se snad ani nespojí, ale chce to trpělivost a hníst, pak je to super

Dnes jsem si dala tu práci a vykrajovala. Kluci mi to ujídali pod rukama z plechu, takže budu muset udělat další. Jizerka ale teď není k sehnání, má výpadek.

A pohankové :


Perníčky se zázvorem
  • 160 g pohankové mouky
  • 60 g másla
  • 4 lžíce medu
  • zázvor cca 3 cm
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • kůra z jednoho bio citrónu pomerančová je ale lepší 
  • perníkové koření
  • trochu rumu
  1. Prosejeme mouku a přisypeme k ní kypřící prášek, změklé máslo, najemno nastrouhaný zázvor, med, nastrouhanou kůru z citronu a perníkové koření (kdo chce trošičku rumu) 

  2. Uhněteme těsto a necháme odpočinout do druhého dne

  3. Troubu předehřejeme na 180°C. 

  4. Pečeme asi 10-15 min podle velikosti perníčků. Já si to chtěla zjednodušit a mít to co nejrychleji, takže jsem jen udělala v ruce kuličky, rozválela na placky a dala péct. Žádné vykrajování, žádné zdobení, extra rychlé. Pohanková mouka má ale svou specifickou chuť nemusí každému chutnat!

Žádné komentáře:

Okomentovat