úterý 28. února 2017

Krambl ( crumble) - nejrychlejší pečený dezert



Krambl jsem začala dělat teprve předloni, když jsem nevěděla co se švestkama. Na jaře jsem pak zkusila jahodovo/rebarborový a na podzim zase jablečno/hruškový a tento moučník se už u nás zabydlel - kluci ho ale nechtějí. Pochutnáváme si na něm my s přítelem. 

















Recept jsem si našla dvou blozích - chez Lucie a Pěkně vypečený blog - obě mají stejnou posypku, ale jedna používá poloviční dávku - a to pro nás dva s přítelem bohatě stačí - vyjde to na 4 malé zapékací misky. Zkoušela jsem místo másla jen kokosový tuk, pak půl napůl máslo a kokosový tuk, pak přepuštěné máslo, ale s kvalitním máslem mi to chutná nejvíce. Pro mladšího syna nějakou bezlaktózovou verzi budu muset ještě dále vymýšlet....

Líbí se mi že krambl je rychlý - jediná nevýhoda je pak plno mís a misek na mytí....

 

Recept :

Drobenka/posypka-
50g kvalitního másla
60g ovesných vloček (používám jemné s klíčky)
50g hladké mouky
65g třtinového cukru
Náplň-
2 jablka
1 hruška
třeba skořice

Připravíme si drobenku z másla, ovesných vloček, mouky a třtinového cukru. Zkoušela jsem pohankové a ječné vločky, ale není to ono, vločky by měly být opravdu jen ovesné. S moukou se pak můžeme vyřádit - já používám nejčastěji mouku pohankovou a nebo špaldovou. Jablíčka si nakrájíme na menší kostky. Hrušku nastrouháme na tenké plátky. 4 misky si vytřeme olejem a dáme promíchané ovoce s kořením, které máme rádi a na to dáme posypku.
Pečeme na 180 st asi tak 25 min
Když misky vychladnou, zabalím je do potravinové fólie a dám do lednice, z které si je postupně bereme, jak máme chut´. Krambl se může dělat i ve velké míse, ale to je spíše pro nějaké oslavy, kde je více lidí a hned se to sní. V malých mističkách se mi to zdá pro naši rodinu praktičtější....
Misky dávám na plech, protože ovoce pak prská ven. 
Pro přítele je to moc sladké, takže do náplně už nepřidávám další cukr - v receptu jsou ale dvě lžíce cukru


Žádné komentáře:

Okomentovat