Věřte, že už jsem za těch X let, co víme, že musíme dodržovat histamínovou a bezlaktózovou dietu vyzkoušela stovky receptů, stovky ,,osvědčených" receptů, ale pořád mám toho hodně před sebou. Neumím normálně vařit klasiku jako rajskou, svíčkovou nebo bábovku atd..... Paní M. D. Rettigová, by ze mě neměla radost :-))
Pořád to ale nevzdávám a zkouším a snad jednou tomu kuchařskému umění přijdu na zoubek. Zatím mě takové ty ,,osvědčené" recepty blogerek a některých Bárbín, co se chtějí zviditelnit vytáčejí ( to jídlo se totiž nedá jíst, je to hnusné, jen ony to mají moc hezky nafocené) Tady je jedna knížka, která mě pěkně nadzvedla - název Pryč s cukrem a pak v ní najdu recepty s cukrem. Cukr se teď snažím omezovat - mě se to daří jakž takž, pro naše děti je to ale horor, nástrahy jsou všude. Bohužel mladší syn mi tajně chodí na třtinový cukr - vezme si sáček zaleze si pod postel a tajně se tam láduje. Říkám si, že jsem asi hrozná matka, vnucuju jim cukrovinky ze zdravé výživy, ovoce, ořechy, sušené ovoce v karobu, ale pak to dopadne takhle , že malý mi tajně vezme třtinový cukr, aby měl trochu sladkého. Jako bombony doma máme taky, kluci toho hodně dostanou od babiček, ve škole, ve školce, v kroužku, ale vždycky jim je schovám a dostanou jeden max dva denně. U babičky dostanou třeba 5 bombonu a narvou si je do pusy najednou. Říkám si, že to musí být pro ně asi hrůza a já jsem ta zlá matka, co všechno zakazuje, ale říkám si, že musím vydržet..... Bohužel ze strany rodiny podpora žádná....
Někdo si asi říká, proč to furt dokola tady řeším, že my taky jedli sladkosti, jenže tehdy asi nebylo tolik konzervantů a barviv, nebyl takový výběr, přijde mi, že jídlo bylo kvalitnější, dneska jsou ve všem kromě konzervantů i antibiotika a hormony. Před 5 lety (když nám řekli diagnózu) o histaminové intoleranci nikdo nic nevěděl a teď mi v nemocnici dětská doktorka řekla, že dnes je dětí s histaminovou intolerancí a alergiemi strašně ale strašně moc. . . .
Tento týden jsem se zase vrhla na STÉVII - další pokus, se stévií jsem koketovala tak 10 let tomu, ale o tom až příště....
Žádné komentáře:
Okomentovat