středa 10. července 2019
Mrkvánky - bezlaktózové a bez cukru
Dlouho jsem přemýšlela, jestli sem recept dát. No ale něco k tomu napíšu a snad si každý najde to svoje : P.S. kupované mi moc nechutnají
Mrkvánky jsem zkoušela z různých druhů mouky, s různými tuky, mrkev nastrouhanou úplně na jemňoulinko, nebo nastrouhanou na jemném struhadle. Hlavně jsem zkoušela bezlaktózově, kvůli mladšího syna. Napíši základní recept a každý by si měl zkusit, co mu chutná a vyhovuje.
Mrkvánky jsem pekla hodně loni podle receptu paní M. Brýdové a letos podle L. Špaček
Moje postřehy :
Z kokosového oleje je těsto mastné, tuhé, špatně se s ním pracuje, mrvánky ale po upečení drží u sebe a nevytečou tak moc povidla, krásně voní po kokosu.
Z Alsanu mrkvánky nijak nevoní, těsto moc neztuhne takže se s ním při válení dobře pracuje, po vytažení z lednice není tuhé, problém je že i když se těsto pořádně přimáčkne tak mrkvánky se při pečení otevřou a povidla vytečou. Za mě jsou lepší s kokosovým olejem, i když hodně lidí na něj nadává z různých důvodů - že je nezdravý, že kvůli něj umírají opice, atd. Koupila jsem si na zkoušku kokosový olej bez vůně, chtěla bych zkusit mrkvánky i z pohankové mouky a mě totiž kokos a pohanka nejdou vůbec dohromady, bleee
Základní recept :
140 g tuku (za mě kokosový olej)
140 g najemno nastrouhané mrkve (jemňoulince nastrouhaná mrkev pustí šťávu a těsto je mokřejší)
210 g mouky ( dávám napůl polohrubou a jemně mletou špaldovou)
půl sáčku prášku do pečiva (vrchovatou lžičku)
skořici
povidla
Vypracujeme těsto a necháme v lednici půl hodiny odpočinout (já nechávám i přes noc a peču až mám čas), těsto vyválíme, vytvarujeme tvary (já mám nejraději kolečko a pořádně přimačkávám vidličkou, i když se na to vyrábí bílé udělátko, ale to nepoužívám) Plníme kvalitními povidly, určitě ne džemem. Zkoušela jsem plnit i jablky a čokoládou, ale není to ono, ty povidla jsou nejlepší. Recept je bez cukru (cukr je jen v kupovaných povidlech) takže kdo chce si pak mrkvánky pocukruje - vypadá to i lépe!!! kdo nechce cukr ,,pocukruje,, sušeným bezlaktózovým mlékem
https://zdravejist.blogspot.com/2013/07/mrkvanky-s-povidly.html#more
a pak :
https://www.brydova.cz/2015/10/04/mrkvanky/
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Před chvílí jsem dopekla, 22 krásných kousků a měla jsem jeden a jeden jsem schovala pro dceru na ochutnání. Má intoleranci laktózy a další potravinové alergie, tak uvidíme, jestli to s ní něco udělá. Manžel je jinak všechny snědl ještě teplé. Dělala jsem z kokosového oleje a prý budu dělat zas.😀
OdpovědětVymazat