Vařená červená řepa naložená v pomerančové zálivce (kluci donesli ze školy nesnězené pomeranče, které tam dostali k obědu), domácí kozí sýr, doma vypěstovaná řeřicha, domácí bageta s olivami, červený pepř
Když už mám ty kefírové houbičky, tak zkouším i různé šílenosti. Upekla jsem pohankovou buchtu s kefírem - ta byla hnusná. Upekla jsem chleba kvašený pomocí kefírových houbiček - vypadal hrozně, na vyhození, ale když jsem ho ochutnala, nemohla jsem přestat jíst a spořádala jsem ho celý sama na posezení. Zkoušela jsem i kefír z kozího mléka, ale tak to smrdělo a bylo kyselé, že se to nedalo pít. A co se zbytkem kozího mléka? Můj první domácí kozí sýr.
hotový kozí kefír - míchám bambusovou lžičkou |
Je jedlý. Tvarohový. No a když jsem přemýšlela jak jej zužitkovat ( bylo mi jasné, že jíst ho budu zase jen já) tak padla jasná volba na řepu s kozím sýrem. A co k tomu?
Domácí bageta s olivami. Mladší syn jí říká buchta. A protože je výborná a jí ji více členů rodiny, dávám příspěvek na blog. . . .P. S. Asi si říkáte, jak můžu při HIT intoleranci dávat droždí, olivy. My už ale máme odzkoušeno, co nám vadí na co bouřlivě reagujeme, a když to aspoň mladšímu chutná, tak proč mu to občas nedopřát.....
Recept:
2 lžíce olivového oleje
2 lžičky soli
700g hladké mouky
450 ml vlažné vody
30g čerstvého droždí
3 stroužky česneku
hodně černých oliv nakrájených na kolečka
trošku cukru na kvásek
Klasika. Vypracujeme těsto a dáme kynout. Pak si těsto rozdělíme na dva díly, uděláme si dvě bagety a zakroutime jak ručník. zase necháme nakynout. Dělala jsem i rovné bez kroucení, ale nemá to takový efekt. Před pečením potřeme olejem a pečeme na 200 stupňů asi 20 min.
Recept je podle Zrzky v kuchyni - bez máty
kluci sami včera vyráběli |
http://zrzkavkuchyni.cz/recke-menu-olivovy-chleb-s-matou-souvlaki-tzatziki-a-okurkova-limonada-s-tymianem/
http://hrnecvhlave.cz/domaci-kozi-syr/
http://www.pekarnomanie.cz/chleba-kynuty-kefirovou-houbickou/
chleba kynutý pomocí kefírové houbičky |
Kozí mléko si občas koupím v prodejně zdravé výživy u nás v Kotvě. Mléko je z kozí farmy. V květnu tam byla akce, bohužel z ní nemám fotky, škoda, bylo to tam super. Kluci byli nadšení hlavně ze pštrosů, já ze stánků s domácími výrobky
http://www.stastnakoza.cz/
Žádné komentáře:
Okomentovat