pondělí 10. února 2020

Domácí koření DUKKAH



Moje večeře - avokádo na bezlaktózovém másle posypané kořením DUKKAH


Pořád jsem si říkala, jestli ten příspěvek tady dát. S obdivem očumuji Fermentujeme, Pán a paní Greenovi a hlavně Unova zahrada. Ty jejich nádherně barevné fotky a ten život, ten jim závidím. Můj blog ani nemá co nabídnout, je to jen sen. Neumím pořádně vařit, jen zkouším pořád dokola blbosti, které u nás doma nechce nikdo jist. Protože to je moje cesta, moje představa stravovani, ne jejich. Takže ani žádná podpora.
Narazila jsem na Unove zahradě na koření, které používám na jídlo pro sebe. Jmenuje se Dukkah. Mi osobně nádherně voní, neustale si k nemu čichám. Mám z něj radost. Snad udělá radost i někomu z vás....

100g lískových oříšků zvlášť opražíme, dáme do utěrky a mneme a zbavíme slupek. Dáme do mísy. Pak opražíme zvlášť asi 80g sezamových semínek a dáme do misky k oříškům. Pak zvlášť opražíme 2 lžíce celého koriadru, 2 lžíce celého červeného pepře, lžičku římského kmínu, lžičku soli a pak mírně mixneme tyčákem nebo nadrtíme v hmoždíři. Můžeme přidat i sušenou růží a uzenou papriku. Poměr všeho si můžeme navolit a namixovat podle svoji chuti, nejdůležitější jsou ale lískové oříšky, sezam a koriandr
No a pak tím posypavame jakýkoliv hummus, pomazánku, vejce na sto způsobu, avokádo, já nevím třeba jsem si tím posypala i zapečené smetanové brambory. Prý je DUKKAH dobrý i na květák, to ale ještě nemám vyzkoušené. Musíme počítat s tím, že to chroupe, takže to určitě nebudeme nabízet někomu kdo nemá všechny zuby, jako jsem to udělala já, že...
https://ladinblog.blogspot.com/2020/04/bezlaktozovy.html#more

Jinak pokud si zadáte do vyhledávače tak DUKKAH nebo DUKKA - africká/egyptská směs koření a oříšků

Žádné komentáře:

Okomentovat