Dnes je Martina. Na bílém koni nepřijel. Skoro celý týden byly tady u nás mlhy a zima. Zkoušela jsem opět plno receptů na bezlepkové a bezlaktózové jídlo. Něco úspěšně a něco je opět v koši. Povedly se mi koláče od Věrušky - ty peču skoro pořád - syn s celiakií přišel do kuchyně a říká - mňam, co to tady voní, perník? Ne. Koláč s ovocem. Ani jsem nedoufala, že ho kluci budou jíst, ale ano světě div se, aspoň jeden dva kousky sní, což je opravdu úspěch. A hlavně krásně to doma při pečení voní - konečně- při používání bezlepkových směsí nebo mouky rýžové mi přijde, že pečivo prostě nechutně smrdí. Kdys jsem zkoušela podobný recept, kdy se jablka měla nejprve orestovat na másle a pak zalít těstem - ale nedopadlo to dobře. Tady dávám čerstvé jablíčka, hrušky a je to ok.
Určitě všichni znáte Babetu - hledala jsem dlouho bezlepkový recept, až se mi jeden zalíbil, ale byla to hrůza, rostlo to v puse, namazala jsem to proto marmeládou a polila čokoládou, ať se to sní a nemusím to vyhodit, ale i tak fakt naposledy . . . .
Zato Mug Cake u nás zatím vede... jsem šťastná, že mám jeden osvědčený recept, který se vždy sní . . .http://ladinblog.blogspot.com/2020/03/blog-post.html
Tak tohle měla být původně citrónová babeta - dopadlo to takhle, aby se to dalo sníst
Náš oblíbený Mug Cake
Recept na podzimní koláč :
- jablka ( 2-3 velká)
- 1 hrnek ovesné bezlepkové mouky ( u nás zatím bezlepkové vločky melu sama)
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 100g přepuštěného másla
- 30g slunečnicového oleje
- 2 vejce
- špetka soli
- 2 lžičky skořice a půl kardamonu
Jablíčka oloupu ( slupky pokud jsou bio domácí suším na čaj, jinak z kupovaných naleštěných slupky vyhazuji). Formu vymažu a vysypu a naskládám jablíčka nakrájená na tenké plátky. Na to vyliji těsto - vejce prošlehám s cukrem do pěny, přidám přepuštěné máslo a olej, mouku, sůl a koření. Mouku si zatím melu sama, snad mlýnek neodrovnám, mám objednanou už namletou tak uvidím, porovnám. Dávám péct na 180st asi tak 45 minut, podle typu trouby. I když v těstu není kypřící prášek, je koláč kupodivu naběhlý a dobrý. Je to takový obrácený Tarte Tatin.
Koláč jsem dělala i s hruškami a z pohankové mouky, ale takový úspěch u rodiny neměl. Pro nás jsou oba recepty až moc sladké, cukru v těstu ubírám a pak už nepocukruju moučkovým cukrem, ale kokosovou moukou
https://www.veruska.cz/svedsky-jablecny-kolac/
https://www.veruska.cz/pohankovo-mandlovy-hruskovy-kolac/
Žádné komentáře:
Okomentovat