sobota 10. září 2016
Nakládaný sýr Labneh
Protože oba naši kluci nemůžou při HITdietě zrající a ani plísňové sýry a mladší syn sýry miluje (ale vypadá to, že má mléčnou intoleranci) tak jsem začala hledat nějakou jinou alternativu sýrů. Zkusila jsem toho už hodně - podle internetu, knížek, časopisů. Pak jsem na blogu Ze zahrady do kuchyně narazila na sýr Labneh a začala jsem se o něj více zajímat a hledat
Doma prošel:-)) Takže jsem ho začala dělat, ale z poloviční dávky, to nám bohatě stačí.
1 litr kvalitního živého jogurtu
40 ml extra virgin olivového oleje
čerstvá máta
4 stroužky česneku
sůl
olej na zalití
Jogurt vylijeme do plenky nebo savé utěrky, svážeme a necháme asi 2 dny odkapat tekutinu - syrovátku - pak přidáme 2 nastrouhané, rozmačkané česneky, 40 ml oleje, sůl a necháme ještě den odkapat. Pak tvoříme menší kuličky a dáme asi na 30 min do mrazáku. Na dno skleniček si dáme mátu, pak kuličky sýra, pak nakrájený česnek a nakonec zalijeme olejem, tak aby vše bylo ponořeno a nic nevyčuhovalo
Vždycky jsem používala k nakládání sýrů (začínala jsem Hermelínem) hlavně skleničky Weck, ale teď jsem úplně náhodou narazila na stejné skleničky od jiné firmy - jsou o kapánek větší a mají těsnící gumičky z jiného materiálu. S Weckovkama jsem spokojená, tak jsem zvedavá, jak se u nás zavedou tyhle nové skleničky. Zatím jsem si koupila na zkoušku jen 4 kusy - mají je zrovna v akci tak tam možná ještě poběžím pro ty úplně nejmenší na ovocné sýry...
P.S.17.09.2016. Přítel dnes nadával co to jsou za falza, že nedrží gumičky. Řekla jsem mu, že je to jiná firma, co dělá podobné skleničky. Tak mi na to řekl, ale WECK je WECK.....
Inspirace v knize od Apetitu
Inspirace v knize od E. Francové - Kuchařky ze Svatojánu
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat